Sunday, May 6, 2012

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ 2012


Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ακολουθώντας την συμβουλή του Oscar Wild που λέει «σε καιρούς όπως αυτούς δεν είναι μόνο ένα προνόμιο να μιλήσει κανείς αλλά είναι μια υποχρέωση» με πολύ λύπη, βαριά καρδιά αλλά και με μεγάλη ειλικρίνεια ομολογώ αγαπητοί  μου συμπατριώτες ότι  το κράτος μας αδυνατεί να λύσει όλα τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα του ατόμου. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, και όχι μόνο της Ελλάδας, έχουν φτάσει στο σημείου που ο αείμνηστος κοινωνιολόγος Daniel Bell είπε ότι «Οι κυβερνήσεις έχουν γίνει πολύ μικρές για τα μεγάλα προβλήματα και πολύ μεγάλες για τα μικρά.»  Έφτασε πλέον η ώρα που ο πολίτης θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων και την επίλυση των τυχόν υπαρχόντων.

Δυστυχώς μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο άνθρωπος άρχισε να εγκαταλείπει τον τρόπο ζωής που το άτομο, με τη βοήθεια και συμπαράσταση της οικογένειας και των συγγενών του, φρόντιζε για τη ζωή και τη ευημερία του και άρχισε να εναποθέτει όλο και περισσότερες φροντίδες στο κράτος. Το κράτος, ανταποκρινόμενο στις επιθυμίες των πολιτών, έφτασε στο σημείο σήμερα να ξοδεύει σχεδόν το μισό του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) ενώ μόλις και μετά βίας εισπράττει τα δυο τρίτα των εξόδων. Το λογικά αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι η Ελλάδα έφτασε σήμερα στο θλιβερό σημείο που τα συνεχή ελλείμματα  έχουν δημιουργήσει ένα συνολικό εθνικό χρέους της τάξεως του 170% του ΑΕΠ. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη περαιτέρω εξεύρεση πόρων με λογικά επιτόκια που να μπορεί να αντέξει η οικονομία μας.

Είναι οφθαλμοφανές ότι η χώρα μας πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και στρατηγική. Όλοι μας θα πρέπει να ακονίσουμε το μυαλό μας για να βρούμε τρόπους δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και απασχόληση των χιλιάδων ανέργων συμπολιτών και δη των νέων. Τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες η ελληνική κοινωνία επένδυσε σημαντικά ποσά στην δημιουργία εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων τις οποίες εξόπλισε με την τελευταία τεχνολογία. Εκατομμύρια νέοι απόλαυσαν ελεύθερη παιδεία. Δυστυχώς δεν κατάφερε η Ελλάδα να δημιουργήσει και μια αντίστοιχη πραγματική οικονομική ανάπτυξη η οποία θα απορροφούσε όλους αυτούς τους «επιστήμονες.» Αυτή η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας έχει σαν λογικό αποτέλεσμα αυτό που βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια: χιλιάδες νέοι να κατακλύζουν τα πεζοδρόμια!           

Το μήνυμα των πολιτικών από σήμερα πρέπει να είναι, «Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συμπολίτες, ό,τι έγινε στο παρελθόν έγινε. Από σήμερα το καθήκον μας είναι απλό: ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Από σήμερα λοιπόν ας αρχίσουμε να κάνουμε ο καθένας το καλύτερό μας για να δημιουργήσουμε κάτι το θετικό που θα βελτιώσει τον παρανομαστή του κλάσματος Δημόσιο Χρέος δια Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Χρέος/ΑΕΠ) και θα κάνει το πηλίκο μικρότερο. Τέλος λοιπόν στις λασπολογίες στις καταστροφικές απεργίες και διαδηλώσεις. Αυτά τα έχει βαρεθεί ο κόσμος και δεν έχουν κανένα δημιουργικό αποτέλεσμα. Μια μικρή αύξηση του παρανομαστή (ΑΕΠ) κατά 1% θα δημιουργήσει 105,000 εργατικές θέσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα!

No comments:

Post a Comment